Proč jíst hovězí maso
1. Obsahuje hodnotné bílkoviny
Hovězí patří k nejhodnotnějším druhům masa především kvůli
plnohodnotným bílkovinám. Stogramový hovězí steak dodá 20 gramů
bílkovin. Stejné množství přinese 100 gramů ryby, dvě vejce, deset deka
šunky, čtyři jogurty nebo sedm deka ementálu.
2. Je hlavním zdrojem železa
Hovězí je pro člověka také významným zdrojem železa, především proto,
že je tělo dokáže využít. Železo ze zeleniny, luštěnin, mléčných
výrobků a vajec organismus přijímá hůře. Hovězí je na železo bohatší
(2,5 mg/100 g) než telecí, vepřové nebo drůbež (1 až 1,8 mg) nebo ryby
(0,8 až 1,2 mg).
3. ... i dalších minerálních látek
Kromě železa obsahuje i hodně zinku, selenu, kyseliny listové a
vitaminu B12. Je také přirozeným zdrojem CLA (konjugovaná kyselina
linolová, která napomáhá k vytvoření optimální rovnováhy mezi svalovou a
tukovou hmotou v lidském těle).
4. Není vůbec tučné
Díky specializovaným masným plemenům je hovězí dnes mnohem libovější
než dřív. Libové (biftek, rostbíf) nemá víc než čtyři procenta tuku.
Samozřejmě některé kusy jsou tučnější, ale tuk nikdy nepřesahuje 13
procent. Není se tedy třeba obávat zvýšení hladiny cholesterolu. Naopak,
studie prokázaly, že maso některých masných plemen má dokonce nižší
obsah cholesterolu, než maso drůbeží.
5. A moc dobře chutná
Třebaže telecí maso má lepší „výživovou“ pověst než hovězí (kvůli ještě
nižšímu obsahu tuku a vyšším bílkovinám), tak výraznou chuť jako
hovězí nemá. Žádné jiné maso než hovězí nedává tak široké možnosti
úpravy. Od bifteku po guláš.